top of page
Zoeken
  • lotjetoe

Vette zondag, mini opinie

Ze sjeezen voorbij, allemaal op de elektrische fiets, generatie P komt eraan;

de ‘Papzakken generatie’. Een internationale ontwikkeling, obesitas & vervetting.

We worden allemaal al snel te zwaar met al onze ingenieus ontwikkelde hulpmiddelen. Ze kosten energie, maar wel van de verkeerde bron. Zo blijven wij met de gebakken peren(chips) op onze kont zitten. Zelfs in Zwitserland wordt er na de zomervakantie geprobeerd zoveel mogelijk zieltjes te winnen voor de fitness studio’s met de Slogan: Der Speck muss weg!

Hé ga toch gewoon fietsen joh, draai die trappers eens ferm rond, volle gewicht op de pedalen….of lopen. Gewoon met die benenwagen weet je wel, zonder motóóór.

Hup bergje op…...grammetje eraf. Ondanks de naam verlies je op de bank geen gram extra met Instagram. Pak die laatste warme zomerdagen nog even mee. Dan verzamel je gelijk wat gespreksstof voor maandag bij de koffiemachine. Dat zijn pas de echte reels…


Peter met z’n 7 geitjes komt je tegemoet. Huppelt fluitend de berg af. Hij is een moderne boer, kan z’n aandacht goed verdelen en brengt zijn 7 knappe vrouwen altijd veilig thuis. Een tevreden man, met open relatie, slechts af en toe wat gemekker. De laatste dag van Geitenpeter zit erop, hij verlaat het hutje met zijn Heidi’s, terug naar het dal. Helemaal klaar voor gezellig samenhokken tijdens de wintermaanden in het stro. Ook al brandt vandaag de zon op de Göscheneralp nog warm, het helmgras kondigt de herfst al aan met haar gouden sprieten.


In de berghut roert de kokkin in een grote pan. Op deze warme nazomerdag is het onverwacht druk bij de Bergsee, ze staat te zweten boven het vuur. Een verdwaalde zweetdruppel belandt in de soep.

Haar haversoep is geen paardenmiddel, wel krachtvoer, lekker zout bij het zelfgebakken oerbrood. Daarna galoppeer je over de omliggende rosten, met of zonder gebries.

De andere stevige kosten vliegen over de toonbank: rösti, spätzli, käseschnitte… lekker calorierijk.

Toch zijn de verorberaars verre van obees, wat is hier het geheim? Dit vergt om nader empirische onderzoek. Ach… soms kan het leven en de oplossing zo heerlijk simpel zijn. Deze berghut is alleen te bereiken te voet, met als slagroom op de kuchen, onderweg ook nog eens de mooiste vergezichten.


Foto's: Göscheneralp
















221 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page