top of page
Zoeken
  • lotjetoe

Traditioneel Jahrüberblick

De kerst in aantocht, welke op iedereen een andere uitwerking heeft. De één telt vanaf januari de dagen af tot Weihnachten en verheugt zich op de lichtjes, gezellig samenzijn, pakjes onder kerstboom en het familiediner. De ander kan niet wachten tot de kerst stilletjes voorbij is gegaan; voor hen zijn het ingewikkelde en moeilijke dagen die allerlei gevoelens oproepen.


Zo’n volks/geloofsfeest gaat altijd gepaard met tradities. Zo ook in het katholieke kanton Luzern. Het begint met sfeerverlichting in de straten en tuinen. Verschillende huishoudens dingen mee naar de wereldtitel voor meeste lampjes aan een hek of rendier. Led en klimaatneutraal natuurlijk.

In de weken vooraf Weihnachten zijn de kerstbomen niet aan te slepen, alsof the new green deal met extra groen in huis, op de valreep toch nog te behalen valt. Gelukkig is de naaldboomvoorraad hier vrij onbegrensd. Daarna volgt de klopjacht op het origineelste kerstcadeau. Om in te spelen op het consumentisme zijn er in Luzern verschillende Weihnachtsmarkten met veel sfeer, lichtjes en stalletjes. Overigens absoluut de moeite waard om even overheen te slenteren. Zelfs zonder feeling met het kerstfeest wordt je op een koude avond, warm van binnen bij het zien van alle houten blokhutjes, versiersels, lichtjes en de overheerlijke geuren. Mensen drommen samen om te proosten.

Compleet geslaagd en alle cadeaus binnengeharkt, of compleet mislukt en met lege handen; de enige garantie is dat je er altijd eindigt met een curryworst, raclette en meters Glühwein tot je wankel het plein afgeveegd wordt.

Met een beetje geluk gooit de natuur nog een beetje extra sneeuw op de daken en ziet alles er werkelijk uit als in de Coca-Cola reclame. Sleetje rijden, sneeuwballen gooien, sneeuwschoenwandelen, skifahren; vrijwel alles blijkt leuk met sneeuw en gelukkig hoeft het hier niet eens kerst voor te zijn. Daarbij is het in de zon zelfs met een T-shirt goed vertoeven en voelt -2 als snel aan als +20 graden Celsius. Ook wanneer je niet als actief type geboren bent, is de aanblik van besneeuwde bergtoppen vanaf een zonneterras ergens op een bergtop met een Weissen biertje in de winter een wunderschöne belevenis. Niet binnen blijven dus, eropuit!


Met een hang naar tradities, die vooral in de maand december aangezwengeld wordt, kan ook een kort jaaroverzicht niet ontbreken. Ooit begrepen dat wij 7 maal een herhaling nodig hebben, of het nu gaat om uitbreiding vocabulaire, koopdrang of algemene kennis, voordat er überhaupt iets blijft hangen in ons brein. Dat maakt ongetwijfeld dat wij allemaal aan het eind van het jaar onze successen en belangrijkste gebeurtenissen nogmaals willen herbeleven. Als kinderen die gefascineerd urenlang hetzelfde verhaaltje kunnen horen, of een spelletje kunnen spelen. Ondanks alle studiejaren zijn we klaarblijkelijk geen stap verder gekomen in onze levensloop, enkel grijzer, rimpeliger en minder flexibel…….

Met een overgebleven stuk kerststol drommen we eind december massaal samen voor de interactieve TV voor deze rest & repeat. Bij een lockdown hier en een lockdown daar, wordt het Griekse alfabet geoefend. Aan de roulette tafel kon je afgelopen jaar met een koffer bankbiljetten op de gok een huis scoren. En de productie van mondmaskers bleek wederom niet gunstig voor het klimaat, met het noodlottige gevolg; alle horeca dicht en ‘home office’ om de CO2 uitstoot te temperen.....

Of was er toch een andere oorzaak/gevolg relatie?

In Zwitserland vat ik het jaar net iets anders samen (echter geen harde feiten): sneeuwvlok hier en lawine daar, ski en sneeuwschoen uit- en aan, met als afsluiting altijd ergens schnaps om op te warmen. Jaarlijkse terugkerende rituelen die tot dusver niet vervelen. Blijven hangen is met name de instelling: ‘an der frisse Luft blijf je gezond’ en tegeltjeswijsheid: ‘desinfecteer niet alleen van buiten, maar ook van binnen’.


Deze levenswijsheden dragen de Zwitsers bij voorkeur uit bij het vieren van de feestdagen. In de winterse vrieskou wordt er het liefst op uitgetrokken om met familie en vrienden samen te zijn en te proosten. Niet aan tafel met een gourmetstel in het midden elkaar vrolijk kerstfeest wensen, maar met een muts, ski-jas en -hose aan bij een vuurplaats in de sneeuw ergens in de vrije natuur. Om hier te grillieren met de maan en heldere sterrenhemel als decor. Ook oud- en nieuw breng je bij voorkeur door ergens in de bergen in een hut met vrienden, bier en vuur. Dat is toch puur natuur!


Tot slot; prop nog snel een oliebol met extra poedersuiker in je mond wanneer je je afslankprogramma aan het opstellen bent. Denken kost immers ook energie en je hersens doen het het best op suiker. En anders onder het mom van ‘nu mag het nog’. Die droge bal wegspoelen met een liter Dom Perignon en vervolgens proosten op een prachtig mooi nieuwe jaar met nieuwe doelen, kansen en wensen, die op dit moment nog even heel ver weg lijken!

Geniet van het moment en elkaar, bij deze alvast een gelukkig nieuwjaar!


Foto's: Andermatt




Foto's Glaubenberg Jänzi





Foto's Wirzweli





120 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post
bottom of page